18.06.2018г. - На официална церемония за връчване на годишните награди

за принос към столичното образование бе награден

Асен Матеев ръководител направление ИКТ от 5.Вечерно СУ "Пеньо Пенев"

Наградата за принос в сферата на информатиката и информационните технологии

бе връчена лично от старши експерт Ралица Войнова - РУО София град.

 

В 5.Вечерно СУ "Пеньо Пенев" за пръв път в образователната система на България се изпробва и прилага камера за 360 video

 

 

 

 

Донесена с благодарност, изядена с удоволствие! 1

1

 

 

 

Иновативни технологии в образованието - 8.05.2018г.

В компютърната зала на 5.Вечерно СУ "Пеньо Пенев" бяха демонстрирани технологиите MYO, NeuroSky, Leap Motion. Лекторът Матеев лансира своята визия за иновативно образование, а именно: в центъра на образователната система са децата и необходимостта им от знания за реализиране в тяхното време; необходимостта от интелектуално израстване на учителите на световно ниво. (ние сме родени в България, живеем в Европа, но все пак сме граждани на света и световното познание трябва да е стъпалото, на което да стъпят нашите ученици.) Най-голям интерес за малките и пораснали деца беше Leap Motion.

Презентация и програма от събитието може да изтеглите от тук >>изтегли<<

 

На 12.03.2018г. в 5.Вечерно СУ “Пеньо Пенев“ се проведе урок по родолюбие.  Бе представен нов родолюбив проект, обединяващ художествено-документални филми за българските национални герои. Васил Левски и Христо Ботев в класната стая.
Ето какво сподели Искрен Красимиров на излизане от училището:
Тази вечер във Вечерна гимназия "Пеньо Пенев" в София имах едно различно преживяване. Свикнах да вълнувам и разчувствам децата на България. Но когато видиш възрастните ученици във вечерното школо да плачат за Героите ни, ти се чувстваш Горд! Браво на цялото ръководство на столичната гимназия, браво на всички ученици! Оставате завинаги в сърцето ми и скоро вярвам, че ще се видим пак! За повече информация Незабравимата България

 
 

На 22.01.2018 г. в 5.Вечерно СУ “Пеньо Пенев“ по инициатива на Анна Маркова -  Директор и Асен Матеев – РНИКТ се състоя дискусия  на тема “Интегриране на иновативни средства в учебната среда“.
Гости и участници в нея бяха г-жа Савина Савова – кмет на район “ Възраждане“ и Ралица Войнова –старши експерт от РУО -София-град.
В залата имаше и представители на Фондация “Света Петка“ – Мая Пангелова, Генади Матвеев, както и представители на Union interactive.
В дискусията се включиха колеги учители от 145 ОУ “Симеон Радев“, 101 СУ “Бачо Киро“,  5.Вечерно СУ “Пеньо Пенев“ и ученици.
Асен Матеев демонстрира:
Тема 1: Разчупване на рамките 2D -3D (Matthew Weathers).
Тема 2:  Представяне на учебно съдържание с Paint3D, 3D Builder.
Тема 3: Домашна работа с добавена виртуална  реалност (Live Coloring).
Тема 4: Структуриране и създаване на интерактивен учебен ресурс с пълна виртуална реалност (за виртуални очила).

 

 

Отзиви за мероприятието на 22.01.2018г.:

 

"Дискусия  на тема “Интегриране на иновативни средства в учебната среда“ в 5.Вечерно СУ “Пеньо Пенев“"

РУО- София-град: прочетете повече ->>тук<<-

 

"5 ВЕЧЕРНО УЧИЛИЩЕ „ПЕНЬО ПЕНЕВ“ В СОФИЯ ПРЕДЛАГА ОБУЧЕНИЕ НА СВЕТОВНО НИВО"

Район "Възраждане" прочетете повече ->>тук<<-

 

"5-ТО ВЕЧЕРНО УЧИЛИЩЕ, КОЕТО УСПЯВА ДА Е РАЗЛИЧНО И МОДЕРНО"

Списание БИЗНЕС КЛУБ прочетете повече -->тук<--

 

Windows 3.11 - Технологии, история и един учител

За повече информация последвайте линка --->>>кликни тук <<---

 

 

София-позната и непозната- тове е мотото на нашата екскурзия в един зимен, дъждовен и студен ден на декември.

Началото е пред храм-паметник Александър Невски. Следва поклон пред гроба на Иван Вазов, пред паметника на незнайния воин и снимка под наблюдателния и строг взор на Самуил.

 

  След това потъваме в потайностите на подземията на „Света София“, където е топло, сухо и потайно. И много интересно, затова слушаме беседата с интерес и внимание.

 

Въпреки дъжда чакаме търпеливо и разглеждаме стенописите на Боянската църква.

 

 

В НИМ разглеждаме експозициите, снимаме се пред буквите и завършваме в класното училище. И се чувстваме добре на чиновете, но с притеснение гледаме към затвора за непослушните и си тръгваме доволни и спокойни, че нас не ни чакат подобни наказания.

Сега си мислим, че София вече ни е по-позната. А и тя ни познава повече

 

 

 

 

6 юни 2017г.

Благодарение на Иван Александров Сапунджиев - 8а клас и Захари Василев Василев - 10а клас училището вече има ВЕЛОПАРКИНГ.

zspace1

 

 

  Гледай репортажа с виртуални очила vr

 

Виртуалната реалност (ZSpace) в 5.Вечерно СУ "Пеньо Пенев"

На 16.01.2017г. фирмата UNION INTERACTIVE представи презентация на тема:

"Виртуална реалност от ново поколение в образованието" -ZSpace.

 

zspace1

Бяха разгледани видовете виртуална реалност и възможностите за интегрирането им в образованието.

Основната идея за интегриране на виртуалната реалност в образованието е създаването на STEM (Science, Technology, Engineering, Maths) лаборатории в училищата.

zspace1

Бе представена станция за виртуална реалност "All -IN-ONE"

zspace1

На презентацията писъстваха представители на компютърни фирми и учители от различни столични училища, както и ученици от вечерната гимназия.

zspace1

Към мероприятието бе заявен интерес и от нашите приятели от 1000 стипендии.

zspace1

 

За любопитните ето няколко линка за виртуалната среда ZSpace

zSpace Intro

The New zSpace for Education

Space VR in K-12 Education

След презентацията желаещите имаха възможност да изпробват виртуален шлем и уроци разработени за виртуална реалност с телефон.

 

zspace1

 

 

 

 


 

На 21. март 2015 година ученици от осми, десети и единадесети клас и техните преподаватели по история , философия и литература проведоха изнесен урок по история в Националния археологически музей в София. Какво видяха и научиха можете да видите от техните презентации.


Презентациите можете да видите ТУК.изтегли<<<

 


На 25 февруари 2015 година директорът на 5.Вечерно СОУ „Пеньо Пенев“ представи пред столични директори и експерти от РИО София-град добри педагогически практики за ефективна работа в интеркултурна среда , прилагани от учителите в 5.Вечерно СОУ „Пеньо Пенев“ .


Презентацията можете да видите ТУК.изтегли<<<


На 14.11.2014 г. нашето училище тържествено отбеляза 60 години от своето основаване. Събитието събра няколко поколения ученици и учители в залата на хотел „Бристол“ в София. Почетни гости на честването бяха г-жа Савина Савова- кмет на район „Възраждане“, г-жа Теодора Михайлова – главен експерт в отдел „Образование“ на район „Възраждане“, г-жа Ваня Станчева – старши експерт по ОСО в РИО София-град и г-жа Милена Тодорова – старши експерт по ОСО в Рио София-град. С радост споделихме успехите, с усмивка си пожелахме да пребъде нашето хубаво училище.

 

 

БРАВО НА ГОДИНАТА!
На 12.май 2014 г. по повод предстоящото честването на 24 май- Деня на българската просвета и култура и славянската писменост, нашето училище получи награда от Кмета на Столична община за принос в развититето на столичното образование.
Честито на всички учители и ученици!

Следва самата грамота!

 

1

Любовно обяснение на наш ученик спечели трето място

 

Писмо до любимото момиче

Ти ме попита веднъж, защо те обичам ? Аз не знаех как да отговоря. Защо ? Сега ти пиша, любима моя , защо те обичам.
Аз дишам чрез теб, аз живея за теб. Всяка моя мисъл, всяко мое дело е от теб и за теб. Ти си началото на всяко мое движение, ти стоиш в края на всички краища додето може да види окото.
Бъдещето аз го наричах с твоето име, бъдещето и миналото. Виждам те и започвам да се вълнувам до степен, отвъд здравословното. Поглеждаш ме -подкосяват ми се краката и се спъвам. Заговаряш ме, забравям си мисълта и пелтеча. Когато си наоколо, не мога да се съсреодоточа и говоря несвързано. Липсваш ми преди да сме се разделили, и нямам търпение да те видя отново. Приятелите ми ме изоставиха, защото не спирам да мисля и да говоря за теб. Ти си денят и нощта в живота ми.
Обичам те; заради теб самата. Заради смехът ти , заради усмивката, виновна за глобалното затопляне. Обичам те, понеже ругаеш като хамалин и говориш нежно като Афродита.
Обичам те, заради прекрасните ти черно-кафяви очи, в които всеки ден се давя. Заради погледа ти нежен, но и изпепеляваш като портите на Ада.
Обичам те, заради топлите прегръдки, с който ме удостояваш всяка сутрин. Обичам те, защото ти си ангела небесен докоснал моето сърце. Обичам те, заради млечно бялата ти кожа, която е като току що изцеден каймак.
Обичам те защото с теб се чувствам, като завършена личност. Обичам те, понеже когато съм с теб ,съм себе си, по един уникален начин. Обичам те, защото успяваш да събудиш най-доброто в мен.
Обичам те, защото успя да ме научиш какво означава да обичам, и какво е усещането да бъдеш обичан. Обичам те, тъй като с теб са свързани най-забавните мигове в живота ми.
Обичам те, понеже моят свят може да бъде сведен единствено и само до твоята усмивка. Когато съм в прегръдките ти, усещам, че имам всичко, от което човек може да се нуждае. Откакто се появи в живота ми, постоянно ми се иска да се прибера вкъщи и да съзерцавам усмивката ти.
Обичм те защото, когато съм с теб забравям всички проблеми. Харесвам, когато ми се сърдиш, защото се прибирам късно, но аз знам, че ти ще ме чакаш толкова, колкото трябва. Харесва ми насладата, изписана на лицето ти, когато ти подарявам нещо.
Единствена ти ме караш да се смея, дори и в миговете, когато съм най-тъжен.
Ценя вярата, която имаш в мен, и затова те обичам. Харесва ми да се наслаждавам на спокойствието, което е изписано на лицето ти, докато спиш.
Харесва ми сутрин да се събуждам и да те усещам до себе си. Обожавам всяка сутрин, в която си до мен, обичам да те наблюдавам как отпиваш първата си глътка кафе, как издишаш първото облаче цигарен дим.Обичам те заради това, че даваш смисъл на живота ми, и лесно се справям с проблемите, защото ти си до мен.
Обичам те заради теб самата. Обичам те защото ти си просто „Ти“ : Моята Единствена Любов.

 

Румен Светославов Петров
10-б клас, 5. Вечерно СОУ „Пеньо Пенев”