Трудолюбието и постоянството водят до градивни резултати. Европейска нощ на учените 2020 - Милена Георгиева и Теодора Герушина получиха своите грамоти. БРАВО

27 ноември -успешно представяне в конкурс организиран за Европейска нощ на учените 2020

В категорията - "Силна нежност" бяха отличени есетата Милена Георгиева от 12 а клас и на Теодора Герушина от 11 а клас.

22 до 24 октомври се проведе II Международен фестивал за детско и младежко научно-техническо творчество„От Винта!“ България 2020

в него се представи и 5.Вечерно СУ "Пеньо Пенев" с два проекта

1 - проект категория роботика - ВСЕДЕХОД с ръководител Здравко Генин се представиха учениците Мартин Богданов, Славчо Антонов, Теодора Герушина от 11 клас

2 - проект се представи Ива Иванова от 9 клас на тема "Да опазим земята чиста"

всички участници получиха сертификат за участие

 

На 26 септември ПИЦА взе участие в Софийски фестивал на науката.

Благодаря за екипната работа на всички ученици и колеги от вечерната гимназия взели участие и допринесли за доброто представяне на идеята ПИЦА

Специална награда бе връчена на Александра Умленска от Любов Костова - Директор на Британски съвет в България.
 

Пеньо Пенев 90 години от рождението на поета - презентация 12 клас


"Сътворено от ръцете на жена...."5.Вечерно "Пеньо Пенев" Ви пожелава честита баба марта20.02.2020 Работната група по роботика на 5.Вечено СУ"Пеньо Пенев" се включва в проект КОСМОНАВТИКА2020. Очакваме скоро макет на вседеход18 февруари Петър и ПисателитеКоледно настроение обзе учителите и учениците на Пето вечерната гимназия. Етно кът събуди българското и ни потопи във времето 100 години назад.

ВЕСЕЛА КОЛЕДА И УСПЕШНА НОВА ГОДИНА НА ВСИЧКИ


"КЪСИ РАЗКАЗИ": 15 септември за възрастни 2019г.

Учениците от 12 клас успешно завършиха средно обарозавние.

Учениците от 7 клас успешно завършиха основно образование.

 

Благотворителната акция на ученици и учители от 5. ВСУ „П. Пенев“- гр. София, приключи на 09.06.2019 г. Събраните доброволно средства под надслов „Да съхраним паметта българска“ бяха дарени на йеромонах Нектарий от карлуковския манастир „Св. Иван Рилски“ за извършване на реставрационни дейности в светата обител.
Групата с интерес разгледа манастирския комплекс и музейната сбирка към него и проведе непринуден разговор с отеца под манастирската лоза.

 

28 май 2019г., среща - разговор с д-р Милен Врабевски за паметта българска и психологията на успеха.

 

65 години - не стигат!

65 години- труд и дръзновение!

65 години - успешно реализирани ученици!

 

3 април 2019г

Столичани празнуват: София столица на България вече 140 години. Тържествено бяха осветени знамената на столичните училища. Там бе и знамето на 5.Вечерно СУ "Пеньо Пенев".

 

В този репортаж освен г-жа Фандъкова участва ученичката Галина Милушева от Петовечерната гимназия. 

За да видите последвайте линка >>последвай новината<<

Учениците от 5 ВСУ "П.Пенев" дълго ще помнят 26.03.2019 г., защото на тази дата в училището бе открита изложба и проведена среща с арх. З. Хайтов по повод 100 г. от  рождението на Н. Хайтов, един от най- значителните автори на съвременната българска литература. В просторното фоайе на училището бяха експонирани творби на студенти от Художествената академия и ученици от  НУИИ " Ил. Петров" участвали в конкурса за илюстрация на "Диви разкази" на фондация "Памет".

След откриването на изложбата от синът на писателя срещата продължи с презентация "Крила имат само тия, дето сърце им иска да лети" и въпроси на учениците, свързани с живота. и творчеството на патриота, общественика и човека Николай Хайтов.

От тук може да изтеглиге презентацията от събитието

ИЗТЕГЛИ ПРЕЗЕНТАЦИЯТА

На 12 март 2019г. в 5.Вечерно СУ „Пеньо Пенев‘‘ се проведе открита педагогическа практика по предмет География и икономика  в STEM  лаборатория.
Учениците от  11 а клас и г -жа Елиза  Пеева - старши учител по География и икономика не просто изучаваха забележителностите на Индия, а виртуално пътуваха до столицата Делхи, гр. Мумбай, разгледаха Тадж Махал и гр. Варанаси.
Гости и участници в хода на урока бяха  деца  от 7 клас на 79. СУ „Индира Ганди“, изучаващи хинди  с ръковорител г-жа Цветелина Асенова. Гостите представиха своя сценка на индийски език със симултанен превод на български.
Неповторимата атмосфера на Индия бе пресъздадена чрез предварителна подготовка от страна на учениците от 11 а клас, на специалитети от индийската кухня: чай Масала, сладкиш Ладу и индийски подправки поднесени на гостите в специална декорация.
Събитието беше уважено от:  доц. Даниела Ангелова - преподавател в ДИУУ гр. София, г-жа Анна Маркова - Директор на 5. ВСУ ”Пеньо Пенев“ , г- жа Василка Иванова – класен ръководител на 11 а клас и г-жа  Малина Гинчева – преподавател по предметен цикъл Философия.
За урока бяха използвани следните ресурси: предваритално създадени хартиени материали; географски светещ глобус и карта; за презентацията- проектор с компютър, за виртуалната разходка - интерактивен дисплей, виртуални очила Oculus RIFT VR, Интернет.

На 11 февруари 2019г. в 5. Вечерно СУ „Пеньо Пенев“ бе проведена открита педагогическа практика на тема "Час по История в STEM лаборатория".  Учителите по История и цивилизации и  Информационни Технологии демонстрираха междупредметни връзки с участието на учениците от 7б клас на вечерната гимназия. От гледна точка на историята бе дефиниран нов иструмент – “житейска диаграма”. С нейна помощ и съвременните технологии учениците успешно демонстрираха житейския път на български революционери. От гледна точка на Информационните технологии учениците и гостите имаха възможност на разгледат виртуално съответните точки от житейската диаграма.
В процеса на работа бяха използвани: визуализатор, интерактивен дисплей, Oculus rift VR и онлайн ресурси.
На мероприятието присъстваха: старши експерт на РУО София град по Информатика и ИТ – Ралица Войнова; Васил Николов - Председател на Национален инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система; представители на ИТ фирма – Union Interactive  и учители  от столични училища.

От тук може да изтеглите материалите необходими за провеждане на лабораторното упражнение >> Изтегли<<

 

 

Тук може да разгледате стратегическото иновативно развитие в сферата на информационните технологии в 5.Вечерно СУ ”Пеньо Пенев” през последните две години 

разгледай тук

 

На 22.102018г в 5.Вечерно СУ ”Пеньо Пенев”  се състоя Семинар на тема: “Холограмите в образователната среда като средство за преподаване и като учебно съдържание”. Ученици от 12 клас  на вечерната гимназия  демонстрираха нов начин на представяне на учебното съдържание чрез холограми, надграждайки заложеното в учебната програма. Лекторът Асен Матеев  демострира възможностите на холограмният  3D проектор и начините за съдаване на 2D (холограма базирана на снимка), 3D (холограма базирана на  3D обект),  видео холограма (холограма базирана на видео).
Събитието бе уважено от  началника на РУО - София-град  д-р Ваня Кастрева, старши експертът по Информатика и ИТ на РУО - София-град Ралица Войнова,  преподаватели и ученици от столични училища, представители на висшето образование в лицето на проф. Сеня Терзиева Зам. Ректор на ХТМУ, нашите съмишлениците от сферата на информационните технологии - Union Interactive и много приятели.

Иновативни технологии в образованието - 8.05.2018г.

В компютърната зала на 5.Вечерно СУ "Пеньо Пенев" бяха демонстрирани технологиите MYO, NeuroSky, Leap Motion. Лекторът Матеев лансира своята визия за иновативно образование, а именно: в центъра на образователната система са децата и необходимостта им от знания за реализиране в тяхното време; необходимостта от интелектуално израстване на учителите на световно ниво. (ние сме родени в България, живеем в Европа, но все пак сме граждани на света и световното познание трябва да е стъпалото, на което да стъпят нашите ученици.) Най-голям интерес за малките и пораснали деца беше Leap Motion.

Презентация и програма от събитието може да изтеглите от тук >>изтегли<<

 

На 12.03.2018г. в 5.Вечерно СУ “Пеньо Пенев“ се проведе урок по родолюбие.  Бе представен нов родолюбив проект, обединяващ художествено-документални филми за българските национални герои. Васил Левски и Христо Ботев в класната стая.
Ето какво сподели Искрен Красимиров на излизане от училището:
Тази вечер във Вечерна гимназия "Пеньо Пенев" в София имах едно различно преживяване. Свикнах да вълнувам и разчувствам децата на България. Но когато видиш възрастните ученици във вечерното школо да плачат за Героите ни, ти се чувстваш Горд! Браво на цялото ръководство на столичната гимназия, браво на всички ученици! Оставате завинаги в сърцето ми и скоро вярвам, че ще се видим пак! За повече информация Незабравимата България

 
 

На 22.01.2018 г. в 5.Вечерно СУ “Пеньо Пенев“ по инициатива на Анна Маркова -  Директор и Асен Матеев – РНИКТ се състоя дискусия  на тема “Интегриране на иновативни средства в учебната среда“.
Гости и участници в нея бяха г-жа Савина Савова – кмет на район “ Възраждане“ и Ралица Войнова –старши експерт от РУО -София-град.
В залата имаше и представители на Фондация “Света Петка“ – Мая Пангелова, Генади Матвеев, както и представители на Union interactive.
В дискусията се включиха колеги учители от 145 ОУ “Симеон Радев“, 101 СУ “Бачо Киро“,  5.Вечерно СУ “Пеньо Пенев“ и ученици.
Асен Матеев демонстрира:
Тема 1: Разчупване на рамките 2D -3D (Matthew Weathers).
Тема 2:  Представяне на учебно съдържание с Paint3D, 3D Builder.
Тема 3: Домашна работа с добавена виртуална  реалност (Live Coloring).
Тема 4: Структуриране и създаване на интерактивен учебен ресурс с пълна виртуална реалност (за виртуални очила).

 

 

Отзиви за мероприятието на 22.01.2018г.:

 

"Дискусия  на тема “Интегриране на иновативни средства в учебната среда“ в 5.Вечерно СУ “Пеньо Пенев“"

РУО- София-град: прочетете повече ->>тук<<-

 

"5 ВЕЧЕРНО УЧИЛИЩЕ „ПЕНЬО ПЕНЕВ“ В СОФИЯ ПРЕДЛАГА ОБУЧЕНИЕ НА СВЕТОВНО НИВО"

Район "Възраждане" прочетете повече ->>тук<<-

 

"5-ТО ВЕЧЕРНО УЧИЛИЩЕ, КОЕТО УСПЯВА ДА Е РАЗЛИЧНО И МОДЕРНО"

Списание БИЗНЕС КЛУБ прочетете повече -->тук<--

 

 

София-позната и непозната- тове е мотото на нашата екскурзия в един зимен, дъждовен и студен ден на декември.

Началото е пред храм-паметник Александър Невски. Следва поклон пред гроба на Иван Вазов, пред паметника на незнайния воин и снимка под наблюдателния и строг взор на Самуил.

 

  След това потъваме в потайностите на подземията на „Света София“, където е топло, сухо и потайно. И много интересно, затова слушаме беседата с интерес и внимание.

 

Въпреки дъжда чакаме търпеливо и разглеждаме стенописите на Боянската църква.

 

 

В НИМ разглеждаме експозициите, снимаме се пред буквите и завършваме в класното училище. И се чувстваме добре на чиновете, но с притеснение гледаме към затвора за непослушните и си тръгваме доволни и спокойни, че нас не ни чакат подобни наказания.

Сега си мислим, че София вече ни е по-позната. А и тя ни познава повече

 

 

 

 

6 юни 2017г.

Благодарение на Иван Александров Сапунджиев - 8а клас и Захари Василев Василев - 10а клас училището вече има ВЕЛОПАРКИНГ.

zspace1

 

 

Виртуалната реалност (ZSpace) в 5.Вечерно СУ "Пеньо Пенев"

На 16.01.2017г. фирмата UNION INTERACTIVE представи презентация на тема:

"Виртуална реалност от ново поколение в образованието" -ZSpace.

 

 

 

 


 

На 21. март 2015 година ученици от осми, десети и единадесети клас и техните преподаватели по история , философия и литература проведоха изнесен урок по история в Националния археологически музей в София. Какво видяха и научиха можете да видите от техните презентации.


Презентациите можете да видите ТУК.изтегли<<<

 


На 25 февруари 2015 година директорът на 5.Вечерно СОУ „Пеньо Пенев“ представи пред столични директори и експерти от РИО София-град добри педагогически практики за ефективна работа в интеркултурна среда , прилагани от учителите в 5.Вечерно СОУ „Пеньо Пенев“ .


Презентацията можете да видите ТУК.изтегли<<<


На 14.11.2014 г. нашето училище тържествено отбеляза 60 години от своето основаване. Събитието събра няколко поколения ученици и учители в залата на хотел „Бристол“ в София. Почетни гости на честването бяха г-жа Савина Савова- кмет на район „Възраждане“, г-жа Теодора Михайлова – главен експерт в отдел „Образование“ на район „Възраждане“, г-жа Ваня Станчева – старши експерт по ОСО в РИО София-град и г-жа Милена Тодорова – старши експерт по ОСО в Рио София-град. С радост споделихме успехите, с усмивка си пожелахме да пребъде нашето хубаво училище.

 

 

БРАВО НА ГОДИНАТА!
На 12.май 2014 г. по повод предстоящото честването на 24 май- Деня на българската просвета и култура и славянската писменост, нашето училище получи награда от Кмета на Столична община за принос в развититето на столичното образование.
Честито на всички учители и ученици!

Следва самата грамота!

 

1

Любовно обяснение на наш ученик спечели трето място

 

Писмо до любимото момиче

Ти ме попита веднъж, защо те обичам ? Аз не знаех как да отговоря. Защо ? Сега ти пиша, любима моя , защо те обичам.
Аз дишам чрез теб, аз живея за теб. Всяка моя мисъл, всяко мое дело е от теб и за теб. Ти си началото на всяко мое движение, ти стоиш в края на всички краища додето може да види окото.
Бъдещето аз го наричах с твоето име, бъдещето и миналото. Виждам те и започвам да се вълнувам до степен, отвъд здравословното. Поглеждаш ме -подкосяват ми се краката и се спъвам. Заговаряш ме, забравям си мисълта и пелтеча. Когато си наоколо, не мога да се съсреодоточа и говоря несвързано. Липсваш ми преди да сме се разделили, и нямам търпение да те видя отново. Приятелите ми ме изоставиха, защото не спирам да мисля и да говоря за теб. Ти си денят и нощта в живота ми.
Обичам те; заради теб самата. Заради смехът ти , заради усмивката, виновна за глобалното затопляне. Обичам те, понеже ругаеш като хамалин и говориш нежно като Афродита.
Обичам те, заради прекрасните ти черно-кафяви очи, в които всеки ден се давя. Заради погледа ти нежен, но и изпепеляваш като портите на Ада.
Обичам те, заради топлите прегръдки, с който ме удостояваш всяка сутрин. Обичам те, защото ти си ангела небесен докоснал моето сърце. Обичам те, заради млечно бялата ти кожа, която е като току що изцеден каймак.
Обичам те защото с теб се чувствам, като завършена личност. Обичам те, понеже когато съм с теб ,съм себе си, по един уникален начин. Обичам те, защото успяваш да събудиш най-доброто в мен.
Обичам те, защото успя да ме научиш какво означава да обичам, и какво е усещането да бъдеш обичан. Обичам те, тъй като с теб са свързани най-забавните мигове в живота ми.
Обичам те, понеже моят свят може да бъде сведен единствено и само до твоята усмивка. Когато съм в прегръдките ти, усещам, че имам всичко, от което човек може да се нуждае. Откакто се появи в живота ми, постоянно ми се иска да се прибера вкъщи и да съзерцавам усмивката ти.
Обичм те защото, когато съм с теб забравям всички проблеми. Харесвам, когато ми се сърдиш, защото се прибирам късно, но аз знам, че ти ще ме чакаш толкова, колкото трябва. Харесва ми насладата, изписана на лицето ти, когато ти подарявам нещо.
Единствена ти ме караш да се смея, дори и в миговете, когато съм най-тъжен.
Ценя вярата, която имаш в мен, и затова те обичам. Харесва ми да се наслаждавам на спокойствието, което е изписано на лицето ти, докато спиш.
Харесва ми сутрин да се събуждам и да те усещам до себе си. Обожавам всяка сутрин, в която си до мен, обичам да те наблюдавам как отпиваш първата си глътка кафе, как издишаш първото облаче цигарен дим.Обичам те заради това, че даваш смисъл на живота ми, и лесно се справям с проблемите, защото ти си до мен.
Обичам те заради теб самата. Обичам те защото ти си просто „Ти“ : Моята Единствена Любов.

 

Румен Светославов Петров
10-б клас, 5. Вечерно СОУ „Пеньо Пенев”